Starterpakket: €30 korting!
Achtergrond

Van frustratie naar innovatie: Hoe BlueStar ontstond

Van frustratie met een lege bootaccu naar de ontwikkeling van BlueStar: hoe twee zeilers en IT-professionals een betaalbaar, draadloos bootmonitoringsysteem creëerden dat werkt zonder stroom van de boot te gebruiken.

NauticSensors Team

3 min leestijd
Van frustratie naar innovatie: Hoe BlueStar ontstond

Van frustratie naar innovatie: Hoe BlueStar ontstond

Als zeiler ken je dat gevoel wel: je komt aan bij je boot, klaar om het water op te gaan, en dan... een lege accu. Of je komt na weken terug en ontdekt dat er water in de bilge staat, of dat er mogelijk inbraak is geweest. Als booteigenaar wil je zorgeloos kunnen genieten, zonder constant te hoeven piekeren over de staat van je boot.

Het ontstaan van het idee

Het idee voor BlueStar ontstond uit pure noodzaak. Simon Rijk, mede-oprichter van NauticSensors, werd af en toe geconfronteerd met een lege accu wanneer hij bij zijn zeilboot aankwam. Soms was de walstroom uitgevallen, soms was de boot per ongeluk niet aan de stekker gezet, of misschien was er nog een verbruiker aan boord die stroom bleef trekken.

"Het is heel onhandig als aankomt voor een dagje zeilen en niet weg kunt omdat de startaccu leeg is," vertelt Simon. "De bestaande boot-monitoring oplossingen waren óf veel te duur, óf ze verbruikten zelf ook stroom van de batterij, wat het probleem alleen maar verergert."

Inspiratie uit de domotica

Simon heeft thuis een Philips Hue systeem - slimme lampen die draadloos communiceren met schakelaars die op batterijen werken. Deze schakelaars gaan jaren mee op één knoopcelbatterij, omdat ze extreem energiezuinig zijn.

"Ik dacht: als een simpele schakelaar jaren op een klein batterijtje kan werken, waarom bestaat er dan niet zoiets voor een boot?" De Philips Hue bridge zorgt voor de verbinding tussen de lampen, schakelaars en het internet, zodat je alles ook op afstand kunt bedienen.

Het doel van een nieuw systeem was geboren: een systeem voor monitoring op afstand, dat onafhankelijk werkt van de bootaccu, met sensoren die jaren meegaan op eigen batterijen, en enorm eenvoudig is qua installatie en gebruik. Een betaalbaar product voor elke booteigenaar.

Van proof-of-concept naar product

Een eerst proof-of-concept werd gebouwd met behulp van Arduino-hardware. Hun eerste prototype kon al de accuspanning, temperatuur en luchtvochtigheid meten. Elke paar minuten stuurde het een klein datapakketje via het LoRaWAN-netwerk naar een server, waarna de gegevens via een eenvoudige app konden worden bekeken.

Wat begon als een oplossing voor hun eigen boten, bleek al snel interessant voor andere zeilers in de haven. "Mensen zagen ons bezig met de sensoren en vroegen steeds: 'Hé, kan ik dat ook krijgen?'," vertelt Tim. "Toen we merkten hoeveel vraag er was, beseften we dat we hier een bedrijf van konden maken."

NauticSensors werd geboren, met BlueStar als eerste product - een complete oplossing voor bootmonitoring dat gebruik maakt van ultra-energiezuinige sensoren die communiceren via

  • Bluetooth Low Energy; draadloze sensoren lokaal in de boot, en
  • het LoRaWAN-netwerk; voor energiezuinige ontsluiting naar het internet

Toegankelijk voor iedereen

Een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling was dat BlueStar betaalbaar moest zijn voor elke booteigenaar. "De bestaande systemen kosten al gauw duizenden euro's," zegt Tim. "Wij geloven dat iedereen recht heeft op gemoedsrust over hun boot, zonder daar een fortuin aan uit te geven."

Het BlueStar starterpakket bevat alles wat je nodig hebt: een Bridge (die ook meteen temperatuur en luchtvochtigheid meet), een watersensor en een voltagesensor. De installatie is eenvoudig en binnen 15 minuten gepiept - zonder draden, zonder ingewikkelde configuratie.

De toekomst van bootmonitoring

NauticSensors ziet BlueStar als de eerste stap naar een toekomst waarin elke boot 'slim' is. "We zijn al bezig met nieuwe sensoren en functionaliteiten," vertelt Simon enthousiast. "Denk aan sensoren die beweging detecteren, GPS-tracking, en integratie met andere bootsystemen als Victron."

Het doel blijft hetzelfde: booteigenaren de gemoedsrust geven dat alles in orde is met hun boot, ook als ze er niet zijn. "We willen het gemak delen met andere booteigenaren," besluit Tim. "Dat is waar BlueStar om draait."


Het BlueStar starterpakket is nu verkrijgbaar met een speciale introductiekorting van €30. Ga naar nauticsensors.com/shop voor meer informatie.

#bluestar #bootmonitoring #ontstaan

Gerelateerde artikelen